Întrebări și răspunsuri despre reconversia profesională în IT

Reorientarea în carieră poate să apară fie dintr-o dorință a noastră, din perspectiva satisfacției la locul de muncă, fie forțați de factori precum pierderea locului de muncă. Ideal este să fim deschiși la ideea că poate veni un moment în care decizia de a face o schimbare în carieră este decizia cea mai potrivită pentru noi.

Schimbarea carierei se poate face în orice domeniu. Unul dintre domeniile care atrage cel mai mult atenția în ultimii ani este cel al tehnologiei informației (prescurtat IT). Multe întrebări apar în momentul în care cochetăm cu ideea de a profesa pe această piață. Pe cele mai comune dintre ele, le abordăm și noi mai jos.  

Pot schimba cariera și să mă îndrept spre IT dacă nu am o diplomă de specialitate?

În general, când vine vorba de reorientare spre domeniul IT, avem sentimentul că diploma reprezintă o cerință obligatorie. Cu siguranță în trecut acest lucru era valabil. În zilele noastre, nu se aplică la fel. Un limbaj de programare poate fi învățat și în afara mediului academic. Diploma nu mai este un factor decizional cu aceeași greutate în procesul de angajare, cu atât mai mult cu cât în Romania (și nu numai) este un deficit mare de specialiști.

Într-adevăr, există scutirea de impozit pe venit, acordată angajaților care au studii de specialitate în domeniu IT, iar companiile iau în considerare acest beneficiu oferit de stat. Chiar și așa, sectorul IT este unul dintre cele mai flexibile iar o viitoare angajare nu ține de diploma pe care o deținem, ci de cunoștințele pe care le avem și, mai ales, de capacitatea noastră de a le pune în practică.

Cât de ușor se obține primul job în industria IT?

Cât de ușor sau cât de rapid ajungem să ne angajăm, ține cel mai mult de noi. Este important de menționat că mulți recruiteri și manageri care caută juniori pun foarte mare accent pe atitudine.

La fel ca orice altă specializare, programarea se învață și este accesibilă dacă avem înclinații tehnice. Motivația este importantă pentru că este cea care ne determină să punem bazele într-un domeniu nou. Background-ul profesional și vârsta nu sunt criterii critice în selecția unui candidat. Dacă suntem încântați și motivați, dacă dovedim că am înțeles conceptele și că știm cum să le punem în practică, atunci găsim și soluții. Și noi, și angajatorii.

Atât timp cât perseverăm și investim timp, ofertele de angajare nu vor întârzia să apară.

Caută companiile juniori în IT?

Desigur. În același context, trebuie să fim obiectivi și să admitem faptul că orice companie va prefera persoane cât mai competente. Dar în cadrul unei echipe este loc pentru un mix de membri junior – mid – senior.

Existând un mare deficit de specialiști în această piață, companiile sunt deschise să ofere trainiguri și îndrumare programatorilor la început de drum. Reorientarea profesională este una dintre modalitățile pentru acoperirea deficitului.

Care sunt cele mai ușor de învățat limbaje de programare? / Care sunt limbajele de bază?

Punctul de plecare într-o carieră în IT trebuie să fie răspunsul la întrebarea: ce probleme vrem să rezolvăm cu ajutorul programării? Vrem să scriem cod pentru programarea jocurilor, a aplicațiilor sau pentru website-uri? Unde ne-am dori să lucrăm? Limbajele de programare și ecosistemul lor au evoluat pentru a se potrivi cât mai bine pe diferite tipuri de activități și probleme.

De exemplu, JavaScript și Python sunt căutate pentru startupuri (fiind mai versatile). Java și C# au o popularitate crescută în companii mari. R și Matlab sunt limbajele specifice analizei de date. În timp ce C++/C și Golang sunt primele alegeri pentru sistemele scalabile.

Limbajul ideal pentru fiecare dintre noi este cel care ne permite să lucrăm la problemele care ne pasionează, asta oferindu-ne motivația să învățăm continuu.

De cât timp am nevoie pentru a învăța un limbaj de programare?

Este poate una dintre cele mai ambigue întrebări când vine vorba despre limbaje de programare. Durata de învățare depinde de mai mulți factori: background-ul nostru, experiențe anterioare, timpul alocat pentru a învăța elementele specifice, nivelul de practică și proiectele pe care avem șansa să lucrăm, daca învățam singuri sau nu, dacă am ales limbajul și domeniul potrivit pentru noi și așa mai departe.

Bazele unui limbaj se pot învăța în 5 luni sau într-un an. În funcție de nivelul la care țintim să ajungem, timpul necesar să îl investim se poate dubla sau tripla. 

Ce este clar: un limbaj de programare se exersează. Practica, exercițiul sunt elementele definitorii ale procesului de învățare. Cu mențiunea că nimeni nu poate învăța în locul nostru și că nu există scurtături.

Și revenim la întrebarea: ce ți-ai dori să faci? Alegerea limbajului ideal pentru tine și nevoile tale îți va ușura și îți va grăbi procesul de învățare.

Cu ce să încep?

Cu o discuție sinceră cu tine însuți. Ești dispus să dedici timpul necesar pentru reorientarea profesională în domeniul IT? Ce anume ți-ar plăcea să explorezi din această arie?

Ulterior nu-ți rămâne decât să fii curios! Schimbările vin în doze mici, deci fă-ți planul de învățare și nu ezita să apelezi la oricine te poate ajuta pe acest drum.

Să știi că și noi îți putem fi alături în această decizie. Doar sună-ne la 0756 335 010 sau scrie-ne pe tech@edurom.ro – îți povestim cum te putem ajuta noi prin Eduromtech și dacă este acest program potrivit pentru tine.

Aceste întrebări și răspunsuri au fost culese și pregătite de colega noastră Georgiana din dorința de a-ți fi de ajutor în procesul de alegere a următorului tău pas în carieră.